Logo

Gedragscode

Deze gedragscode definieert de waarden, verwachtingen en verplichtingen voor alle leden en betrokkenen van het Nieuw Amsterdams Verbond. Ze vormt de basis voor onze samenwerking en benadrukt onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een leefbare stad voor iedereen.

1. Missie en waarden

Het Nieuw Amsterdams Verbond brengt mensen en organisaties samen – ondernemers, maatschappelijke initiatieven, fondsen en de gemeente – om Amsterdam leefbaarder te maken. Het Nieuw Amsterdams Verbond werkt vraaggestuurd, met initiatieven centraal, en gelooft in gelijkwaardige samenwerking. Onze kernwaarden zijn:

  • Daadkracht: Leden zetten zich actief in voor positieve verandering in de stad.
  • Gelijkwaardigheid: Iedereen binnen de vereniging wordt met respect behandeld, ongeacht achtergrond of status.
  • Verbinding: Het Nieuw Amsterdams Verbond stimuleert samenwerking en het delen van kennis tussen leden.
  • Vertrouwen, rechtvaardigheid, en een zorgvuldige en menselijke omgang met elkaar vormen de basis van ons handelen.

2. Definities en toepassingsgebied

Deze gedragscode geldt voor alle leden van het Nieuw Amsterdams Verbond, evenals voor toezichthouders, werknemers, partners en overige betrokkenen bij de activiteiten van de vereniging.

3. Gedragsverwachtingen

Leden van het Nieuw Amsterdams Verbond committeren zich aan de volgende gedragsregels:

  • Leden zetten zich in voor het versterken van de leefbaarheid van Amsterdam voor iedereen
  • Leden ondernemen geen acties die de leefbaarheid van de stad onder druk zetten of aantasten.
  • Leden onderschrijven de kernwaarden van het Nieuw Amsterdams Verbond: daadkracht, gelijkwaardigheid, verbinding en vertrouwen.
  • Leden communiceren respectvol en constructief met andere leden, maatschappelijke partners en de bredere gemeenschap.
  • Inclusiviteit en diversiteit worden actief bevorderd binnen het Nieuw Amsterdams Verbond.
  • Conflicten worden op een open en eerlijke manier besproken, met als doel om gezamenlijk tot een oplossing te komen.
  • Leden vermijden belangenverstrengeling en maken potentiële conflicten tijdig kenbaar aan het bestuur.
  • Leden onthouden zich van discriminerend, intimiderend of grensoverschrijdend gedrag en dragen bij aan een sociaal veilige omgeving.

4. Onafhankelijkheid en tegenstrijdig belang

  • Bestuursleden en toezichthouders handelen in het belang van het Nieuw Amsterdams Verbond en laten zich niet leiden door persoonlijke, zakelijke of politieke belangen.
  • Er mogen geen financiële of andere afhankelijkheidsrelaties zijn tussen bestuursleden en personen of organisaties die de doelstellingen van de vereniging kunnen beïnvloeden.
  • Bestuursleden en toezichthouders worden benoemd op basis van hun deskundigheid en betrokkenheid bij de missie van de vereniging.
  • Een bestuurder of toezichthouder meldt direct een (mogelijk) tegenstrijdig belang aan het bestuur of de RvT en meldt bij toetreden alle overige functies.
  • De betrokkene onthoudt zich van besluitvorming en discussie over het onderwerp waarbij het tegenstrijdig belang speelt.
  • In ernstige gevallen kan door de RvT of het bestuur worden besloten dat de betrokkene moet terugtreden uit de functie.
  • Alle situaties van tegenstrijdig belang worden door het bestuur vastgelegd in een register waarin de nevenfuncties en de meldingen worden opgenomen en dat periodiek wordt geëvalueerd door de RvT.

5. Compliance en Wettelijke Vereisten

Leden van het Nieuw Amsterdams Verbond:

  • Handelen in overeenstemming met nationale en internationale wet- en regelgeving.
  • Onderschrijven, indien van toepassing, de OECD Guidelines for Multinational Enterprises en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights.
  • Handhaven ethische normen die in overeenstemming zijn met de uitgangspunten, normen en waarden van de Vereniging.

6. Lidmaatschapsverplichtingen

Leden voldoen aan de voorwaarden zoals vastgelegd in de toetredingsovereenkomst.

7. Procedure bij niet naleven gedragscode

Het niet naleven van deze gedragscode wordt serieus genomen en kan leiden tot schorsing of ontzegging van het lidmaatschap. De procedure verloopt als volgt:

  1. Indien er aanleiding is om te vermoeden dat een lid de gedragscode niet naleeft, zal het bestuur in gesprek gaan met het betreffende lid om hoor en wederhoor toe te passen.

  2. Indien uit dit gesprek geen eenduidige conclusie kan worden getrokken dat het lid zich aan de gedragscode houdt, zullen twee leden van de Raad van Toezicht een vervolggesprek voeren.
  3. Indien ook uit dit gesprek blijkt dat de gedragscode is overtreden, wordt overgegaan tot schorsing van het lid. Het betreffende lid wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.

  4. Een schorsing geldt in eerste instantie voor een periode van drie maanden, waarna een vervolggesprek met het bestuur plaatsvindt. Indien het bestuur van mening blijft dat het lid de gedragscode overtreedt, volgt ontzegging van het lidmaatschap. Het betreffende lid wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.

  5. Indien de Raad van Toezicht en het bestuur van oordeel zijn dat de overtreding van de gedragscode dermate ernstig is dat directe ontzegging van het lidmaatschap gerechtvaardigd is, wordt het betreffende lid hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.

Deze gedragscode wordt regelmatig geëvalueerd en waar nodig aangepast om de relevantie en effectiviteit te waarborgen.

Word vandaag lid

Werk mee aan de verbonden stad van de toekomst en sluit je vandaag nog aan bij deze beweging.Vind elkaar. Versterk elkaar.
Logo Nieuw Amsterdams Verbond

Nieuwsbrief

we care aboutr*

Contact

info@nieuwamsterdamsverbond.nl
Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam

Nieuwsbrief

Akkoord*